Ukelele

"Je kunt niet op een ukelele spelen zonder te gaan lachen!" - George Harrison.

 

Een eigenwijze, vrolijke mini gitaar met vier snaren. Makkelijk mee te nemen en te bespelen, te koop in meerdere maten en vormen.

Niet alleen Brigitte Kaandorp heeft hem ontdekt, maar ook bekende artiesten als Eddie Vedder, Jason Mraz en Vance Joy. En ook ik ben om. Speel op de ukelele en je bent meteen in vakantiestemming!

 

Portugese ontdekkingsreizigers namen de voorloper van dit instrument – De “machete”of “braguinha” mee naar Hawaï waar het uiteindelijk het nationale symbool is geworden. Vandaaruit maakte het weer een opmars naar de rest van de wereld.

 

De meest bekende is de sopraanukelele; de concertukelele is een maatje groter. Wil je nog meer ruimte voor je vingers dan is er de tenorukelele. Kun je niet kiezen uit een gitaar of ukelele, dan bestaat er ook nog een "gitalele", een ukelele met zes snaren. Ze zijn allemaal een halve octaaf hoger gestemd dan een gitaar, wat het geluid feller en vrolijker maakt. Er zijn ook bariton- en basukeleles te koop. Deze hebben dezelfde stemming als een gewone gitaar of basgitaar.

 

Ukelele leren spelen is net wat eenvoudiger om mee te beginnen dan gitaar. Ook kan de ukelele een mooi opstapje zijn om uiteindelijk toch gitaar te gaan spelen. Kun je al gitaar spelen, dan is de ukelele ook ideaal. Je “gitaar” past plotseling in een boodschappentas! Net als op een gitaar kun je melodieën aanleren, akkoorden aanslaan of tokkelen. Je kunt het leren met hulp van notenschrift, tabulatuur, video's en audio opnames of een keuze daaruit.

 

Wil je ukelele leren spelen dan kan dat zowel in privélessen als in duolessen. De ukelele is heel geschikt om gezellig met z'n tweeën op les te gaan! Een idee voor jou en je vriendin, vriend, moeder, vader, kind of broer en zus? Neem dan contact op voor een proefles.

 

In mijn muziekstudio kun je verschillende ukelele's uitproberen voordat je beslist welke je zelf wilt aanschaffen.

 

Klik op onderstaande linkjes voor meer informatie over ukelele-les aan:

kinderen

jongeren

volwassenen

mensen met een beperking